Szafran jest znaną od tysięcy lat substancją pozyskiwaną z Krokusa Uprawnego (Crocus Sativus). Powszechne jest jego zastosowanie jako przyprawy, barwnika lub składnika perfum. Od niedawna jednak rośnie zainteresowanie właściwościami psychotropowymi szafranu. W skład jego wchodzą bowiem związki takie jak: safranal, krocyna i krocetyna. Jak wynika z badań, odznaczają się one działaniem typowym dla leków przeciwdepresyjnych czy przeciwlękowych, na przykład blokadą wychwytu zwrotnego serotoniny, noradrenaliny i dopaminy, modulowaniem aktywności receptorów glutaminergicznych oraz receptorów sigma. Obserwacje kliniczne potwierdziły, że mechanizmy te przekładają się na realne działanie przeciwdepresyjne szafranu, przy jednoczesnej bardzo dobrej tolerancji. Uważa się, że szafran może znaleźć zastosowanie w stanach łagodnej depresji oraz w napięciu przedmiesiączkowym. Istnieją też (słabiej udokumentowane) doniesienia o jego korzystnym działaniu w zespołach otępiennych oraz objadaniu się. Szafran jest składnikiem dostępnych w Polsce (bez recepty) suplementów diety. Należy jednak pamiętać, że w przypadku podejrzenia depresji (lub innej choroby), jej leczeniem pacjent nie powinien zajmować się samodzielnie, a ewentualne zastosowanie szafranu powinno być poprzedzone badaniem i konsultacją u specjalisty psychiatry.