W czasopiśmie „Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology” ukazał się niedawno artykuł pt. „Interactions between grapefruit juice and psychotropic medications: an update of the literature and an original case series” (Interakcje pomiędzy sokiem grejpfrutowym a lekami psychotropowymi – aktualny stan wiedzy i seria opisów przypadków), autorstwa prof. Marcina Siwka, prof. Jarosława Woronia i lek. Anny Julii Krupy.
Istnieje wiele danych wskazujących, że wiele składników soku grejpfrutowego hamuje liczne enzymy zaangażowane w metabolizm leków psychotropowych. Artykuł stanowi podsumowanie danych przedklinicznych i klinicznych na temat wpływu soku grejpfrutowego (a także produktów pochodzących z innych owoców cytrusowych) na aktywność enzymów wątrobowych oraz systemów transportujących leki do tkanek i narządów. Dodatkowo przedstawiono niepublikowaną do tej pory serię przypadków dziewięciu pacjentów, u których połączenie pochodnych grejpfruta z lekami psychotropowymi doprowadziło do wystąpienia działań niepożądanych lub powikłań. Autorzy podkreślają że zgromadzone dane sugerują, iż spożywanie soku grejpfrutowego jest przeciwwskazane w trakcie leczenia psychotropowego.