Zdarza się niekiedy, że składniki produktów spożywczych – podobnie do leków kupowanych w aptece – mogą wchodzić w interakcje z aktualnie stosowanymi lekami. Najpopularniejszym tego przykładem jest sok i inne produkty pochodzące z grejpfruta. Zawarte w nich bioflawonoidy (naryngina, naryngenina i bergamotyna) hamują aktywność niektórych enzymów wątrobowych, odpowiedzialnych za metabolizm leków oraz białek biorących udział w ich transporcie. Warto jednak pamiętać, że te same bioflawonoidy obecne są również w pomelo oraz białej części skórki pomarańczowej, która może znajdować się w świeżo wyciskanym soku, co stwarza ryzyko potencjalnych interakcji z niektórymi lekami, w tym lekami psychotropowymi. Warto zatem pytać lekarza prowadzącego czy można – przyjmując przepisane przez niego leki – bez ograniczeń spożywać wymienione powyżej owoce cytrusowe i wyrabiane z nich produkty (soki, tabletki wspomagające odchudzanie itp.)
Kwestię interakcji soku grejpfrutowego omówiono szczegółowo w innym artykule: www.centrumdobrejterapii.pl/aktualnosci/sok-i-inne-preparaty-z-grejpfruta-a-leczenie-psychiatryczne/